معماری اسلامی
آخرین مطالب
- معماری ژاپنآذر ۲۶, ۱۳۹۷ - ۹:۵۷ ق.ظ
- فرش چگونه طراحی داخلی را دگرگون می کند.مهر ۳۰, ۱۳۹۷ - ۳:۳۷ ب.ظ
- کی، کجا و چگونه از یک اثر بزرگ هنری بر روی دیوار استفاده کنیممهر ۱۰, ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۹ ب.ظ
- معماری چینمرداد ۲, ۱۳۹۷ - ۱:۳۲ ب.ظ
- تفاوت تراس و بالکن و ایوانتیر ۱۵, ۱۳۹۷ - ۱:۰۵ ب.ظ
- شیوه رازیتیر ۱, ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۳ ب.ظ
- سبک کلاسیکخرداد ۲۳, ۱۳۹۷ - ۶:۴۶ ب.ظ
- معماری بین النهرینخرداد ۱۸, ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۷ ب.ظ
- دکوراسیون منزلخرداد ۱۵, ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۵ ق.ظ
- معماری داخلیخرداد ۱۳, ۱۳۹۷ - ۴:۱۳ ب.ظ
Search
برچسبها
پروژه های ما
- اونیوز مالفروردین ۱۹, ۱۴۰۱ - ۹:۵۰ ب.ظ
- عطر فروشی الخاصفروردین ۱۹, ۱۴۰۱ - ۹:۳۸ ب.ظ
- سالن غذاخوری اونیوز مالفروردین ۱۹, ۱۴۰۱ - ۹:۲۴ ب.ظ
- فروشگاه اجوادفروردین ۱۹, ۱۴۰۱ - ۹:۱۳ ب.ظ
- آرایشگاه خانگیفروردین ۱۹, ۱۴۰۱ - ۹:۰۳ ب.ظ
- ساختمان بیت آتینفروردین ۱۹, ۱۴۰۱ - ۸:۴۹ ب.ظ
- بوتیک خفایافروردین ۱۹, ۱۴۰۱ - ۸:۳۰ ب.ظ
- نما لولو صلالهفروردین ۱۹, ۱۴۰۱ - ۷:۳۷ ب.ظ
- دفتر وکالت ای ال سیفروردین ۱۹, ۱۴۰۱ - ۷:۲۶ ب.ظ
- مدرسه مبیلافروردین ۱۹, ۱۴۰۱ - ۵:۲۷ ب.ظ
معماری اسلامی
یکی از سبک های معماری در جهان می باشد در جهان اسلام به نسبت آب و هوا، فرهنگ و علاقه به سبکهای هندسی و آرابسک، ایده های هنرمندان و معماران هر منطقه با یکدیگر تفاوت دارد؛ اما در میان عمارتهایی که دارای معماری اسلامی هستند مسجد حائز اهمیت بسیاری است؛ چرا که در سراسر جهان اسلام مسجد مرکز زندگی دینی و مکان سجده و تسلیم است.
تاریخچه معماری اسلامی
هنر اسلامی تقریباً با روی کارآمدن سلسله «امویان» در سال ۴۱ هـ. ق و انتقال مرکز خلافت امویان از مدینه به دمشق، پدید آمد. با این انتقال، هنر اسلامی ترکیبی از هنر سرزمینهای همسایه به ویژه ایران گردید.
فتح اسلامی ایران در قرن هفتم منجر از معماران اولیه اسلامی به قرض گرفتن و اتخاذ بسیاری از سنتها و روشهای امپراتوری فارسی افتاده؛ بنابراین معماری اسلامی از قرض معماری ایرانی و میتواند برخی از آنچه به نام گسترش و تکامل بیشتر از معماری ایرانی.
در ایران و آسیای مرکزی، طاهریان، سامانیان، غزنویان، و غوریان تلاش برای قدرت در قرن دهم، و هنر یک عنصر حیاتی این رقابت بود. شهرهای بزرگ، ساخته شدهاند، مانند نیشابور و غزنی (افغانستان)، و ساخت و ساز مسجد بزرگ اصفهان (که ادامه خواهد داد، متناسب و شروع میشود، بیش از چند قرن) آغاز شد. معماری تدفینی نیز کشت شدهاست.
ویژگیها ی معماری اسلامی
معماری اسلامی، شیوهای از معماری است که تحت تأثیر فرهنگ اسلامی بوجود آمده و دارای چند ویژگی است:
همان گونه که از نام بر میآید این گونه از معماری شامل معماری گسترهای از جهان میشود که ما با عنوان جهان اسلام میشناسیم. معماری این کشورها تحت تأثیر ایدئولوژی اسلام در طول زمانی مشخص قرار گرفته و به همین خاطر دارای برخی ویژگیهای مشترک شدند.
-
گستره مکانی
در گستره مکانی جهان اسلام شامل:هند، افغانستان، کشورهای آسیای میانه و قفقاز، ایران، عراق، ترکیه، سوریه، فلسطین، مصر، تونس، الجزایر، مراکش (مغرب) رواج داشتهاست.
-
گستره زمانی
گستره زمانی معماری جهان اسلام را میتوان از سالهای اولیه ظهور اسلام تا پیش از گستردگی عام معماری مدرن دانست. با این حال نمیتوان این گسترگی و نقش اثر گذار در معماری را در همه مناطق یکسان دانست. به عنوان نمونه «چنین نقشی در مصر» از سال ۹۲۵ (قمری) به وجود آمد.
مصالح ساختمانی در معماری اسلامی
-
آجر
آجر از مهمترین مصالح ساختمانی در ایران قبل و بعد از اسلام بوده است. آجرهای به کار رفته در معماری عموماً مربع شکل است که در کارگاههای آجرپزی در سراسر ایران ساخته میشد و در قسمتهای مختلف بنا مانند ایوانها، طاقنماها، گنبدها، منارهها و اتاقها به کار میرفت.
-
گچ
گچ از دیگر مصالح ساختمانی است که در تمامی ادوار، در معماری استفاده شده است. گچبری برای آراستن سطوح داخلی بناها، نوشتن کتیبهها، تزیین محرابها، زیر گنبدها و ایوانها به کار میرفته است. بسیاری از بناهای عصر سلجوقی و ایلخانی با گچبری تزیین شدهاند. اهمیت گچبری در بناهای اسلامی به حدی بود که هنرمندان این رشته به «جصاص» معروف بودند ونام بسیاری از این هنرمندان در کتیبههای بناها به یادگار مانده است.
-
کاشی
استفاده از کاشی برای تزیین و همچنین استحکام بخشیدن به بناها از دوره سلجوقی آغاز شد و در طی قرون متمادی بویژه در عهد تیموری و صفوی به اوج رسید. کاشی نقش عمدهای در تزیین بناهای دوره اسلامی داشت و با شیوههای متفاوت توسط هنرمندان کاشیکار به کار میرفت.
-
خشت
از دیگر مصالح ساختمانی معمول در معماری ایران خشت است. در دوره اسلامی یا تمامی بنا از خشت بوده یا بخشی از دیوارها از خشت و بقیه از آجر بوده است. از آنجایی که مقاومت خشت در برابر باد و باران و برف اندک است، بناهای خشتی زیادی از روزگاران گذشته باقی نمانده است.
-
سنگ
در معماری اسلامی از سنگ برای کار در شالوده، بدنه، فرش کردن کف و تزیین بنا استفاده میشد. استفاده از سنگ در پی بنا و دیوارها اهمیت ویژهای داشت و برای ساختن کتیبهها سنگهای گوناگونی چون سنگ سیاه، سنگ آهک، سنگ مرمر ـ که با دقت تراشیده و گاهی حجاری میشد به کار میرفت.
-
چوب
استفاده از چوب برای ساختن در، پنجره، صندوقهای ضریح، ستونها و تیر سقف و چهار چوب، از ویژگیهای معماری اسلامی است که در ناحیه مازندران و گیلان رواج بیشتری داشته است.
-
شیشه
کاوشهای باستانشناسی سالهای اخیر و همچنین بناهای باقیمانده از ادوار مختلف اسلامی نشان میدهد که از شیشههای الوان به رنگهای سرخ، آبی، بنفش و سبز برای تأمین روشنایی و تزیین در و پنجره و قابهای گنبد خانه و شبستانها استفاده میشده است.
بنا در معماری اسلامی
معماری اسلامی
اهمیت معماری اسلامی وقتی آشکار میشود، که بدانیم در ساختههای این دوره به کاربرد مادی و معنوی بناها ـ که از مهمترین ویژگیهای آن است بطور کلی بناهای دوره اسلامی را میتوان به دو گروه عمده تقسیم کرد:
- بناهای مذهبی. شامل مساجد، آرامگاهها، مدارس، حسینیهها، تکایا، و مصلیها.
- بناهای غیر مذهبی. شامل پلها، کاخها، کاروانسراها، حمامها، بازارها، قلعهها و آب انبارها.
بناهای شگفت انگیز در معماری اسلامی
از بناهای برتر در معماری اسلامی از گذشته تا به امروز می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- حمام سلطان امیر احمد، كاشان، ایران
- شِفشوئن، مراكش
- قصر مونتازا، آلكساندریا، مصر
- مسجد جامع اصفهان، اصفهان، ایران
- مسجد حسن دوم، كازابلانكا، مراكش
- الحمرا، آندولس، اسپانیا
- مسجد نصیرالملك، شیراز، ایران
- مسجد سلیمیه، ادیرنه، تركیه
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد 🙂